sunnuntai 8. huhtikuuta 2012

Sytyttääkö?

Meillä on puusauna. Se on ihan mahtavaa. En ole käynyt partiota, en armeijaa ja muutenkin ollut aika neiti, kun koulussa tai muualla on pitänyt opetella sytyttämään nuotiota tai jotain. Jotenkin oon vaan aina ollut jossain muualla tai keskittynyt johonkin muuhun. Tuikkujen sytytys multa kyllä onnistuu, mutta siinäpä se sitten onkin.

Eilen sitten taas saunottiin. Olin tunti sitten ottanut minun ja mieheni pienen verhoiluprojektin esille keittiön lattialle. Ihan vain sen takia, että se tulisi joskus valmiiksi. Mieheni pisti vastaan, tietenkin. En uskonut häntä, tietenkään. Kovasti yritin mallailla ja pyöritellä, mittailla ja näyttää pohdiskelevalta. Noin tunti (Okei, 20 minuuttia) myöhemmin turhauduin ja pyysin miestä apuun. ”Miten tää tehtiin? Mää en kyllä osaa. Tee sää niin se tulee valmiiksi nopeammin. Ja lopputuloskin on taatusti hienompi.” Mies puisteli päätään ja minä räpsyttelin silmiäni sen mitä osasin ja anelin polvillani mittanauha toisessa, verhoiluun tarkoitettu nitoja toisessa kädessä. Lupasin lämmittää saunan, jos mies vain auttaisi verhoilussa. Tämä vetoomus meni läpi. Siispä saunaa lämmittämään.

Lähdin saunan pesää sytyttämään. Monta kertaa olen sen ennenkin tehnyt, mutta en oikeastaan koskaan kovin hyvin. Mieheni sytyttää sen parissa minuutissa, minä taas istun alalauteella vähintään sen 30 minuuttia, jännityksellä seuraten syttyykö se vai ei. Yleensä se ei syty, ainakaan ensi yrittämällä. Eilenkin mies ehti kaksi kertaa käydä kysymässä (hieman pilke silmäkulmassa vihjaillen), joko sauna on syttynyt, joko se on lämmin? ”No ei ole, ei! Mutta et kyllä tule auttamaan, kyllä mä handlaan tän! Mee pois!” Kiukuttelin kuin pikkulapsi.

Siinä alalauteella istuskellessa tulee kaikenlaista mieleen. Kuten se, että miksi luovutin tuolin kanssa liki heti? Miksi saunan sytytyksessä ei taas apu kelvannut? No… Perustelin sen itselleni näin: Tuolin kun saa valmiiksi, voi olla liki varma, että sitä urakkaa ei tehdä uudelleen lähivuosina. Toiminnan tehostamisesta siis oli kyse. Mutta se sauna… Pakkohan se nyt on opetella! Haluan saunaan taas uudelleen parin päivän päästä! Ja mielellään lämpimään sellaiseen, kiitos. Syttyihän se sitten lopulta, kun tarpeeksi kauan jaksoin yrittää ja opetella. Jes! Siitä sitten olohuoneeseen kertomaan ilouutinen. ”Sauna on kohta valmis, ihan peace of cake”… Ihan niin kuin olisi ollut helppokin homma.

Tietenkin on hyvä opetella asioita, jatkuvasti. Olla tuntosarvet ylhäällä, avoimin mielen, vastaanottavaisena ja ottaa kovaltakin tuntuvat haasteet vastaan. Mutta joskus on myös hyvä jakaa vastuuta. Antaa hieman kredittiä ja glooriaa toiselle, kun joku muu kerran tekee sen takuulla paremmin. Minä voin sitten vastavuoroisesti tehdä tälle auttajalleni jonkin palveluksen, mihin voin käyttää sitten omia lahjojani. Ehkä tuo saunan lämmittäminen ei ole ensimmäinen vaihtoehto, mutta vaikkapa muffinssien leipominen. Joo, sen mä osaan. Ja sen jälkeen on mukava sitten istuskella uudella tuolilla ja odotella kun sauna lämpenee ja sitten kaikilla on kivaa.

Kukaan ei voi tehdä kaikkea, mutta jokainen voi tehdä jotakin.
Ja jos jokainen tekee jotakin, tulee kaikki tehdyksi.
Joohan?

keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Kantapään kautta

Voihan nenä. Sain nyt luettua sen kirjan loppun. Kirjan nimi oli Kantapään kautta -kirja rohkeista epäonnistumisista (Piippo&Peltola, Tammi 2012). Luin sitä noin kappaleen päivässä. En siksi, että olisin hidas lukemaan (vaikka en mikään nopeakaan kyllä ole), vaan, koska tuntui, että haluan pitkittää nautintoa. Löytää kirjasta sanomaa jokaiseen päivään.

Pakko lainata tähän blogiini yksi kirjan tarinoista. Tässäpä yksi (liki) suora lainaus.

"Yhteiskunnan muutosnopeus kiihtyy ja se asettaa isoille organisaatioille, jopa valtioille, vaatimuksia reagoida nopeammin. Silloin epäonnistumisen riski kasvaa. Kun ympäristö muuttuu nopeammin, asioita menee huti koko ajan enemmän. Silloin kyvyn käsitellä epäonnistumisia pitäisi parantua. Epäonnistumista ei pidä yrittää minimoida, vaan sen käsittelyyn ja siitä oppimiseen täytyy panostaa."

"Hyvä esimerkki siitä löytyy Oulun yliopistollisesta sairaalasta. Johtava kirurgi Heikki Wiik on aloittanut siellä tradition nimeltä Mokaperjantai. Kirurgit katsovat perjantaisin auditoriossa videoita leikkauksista, jotka menevät pieleen. Se on ennennäkemätöntä alalla, jonne tullaan viidentoista vuoden koulutusputkesta töihin. Kirurgit ovat suunnilleen jumalasta seuraavia eikä virheiden tekeminen ole heille mahdollista."

"Tradition ansiosta hoitovirheiden määrä Oulussa on pudonnut dramaattisesti. Henkilöstö on tyytyväinen työpaikkaansa ja kirungit haluavat sinne töihin."

"Heikki Wiik näytti ensimmäisessä Mokaperjantaissa omia leikkauksiaan, missä hän oli mokannut. Kirurgit istuivat auditoriossa ja katsoivat, kun videolla pomo oli valmis leikkaamaan. Toiset miettivät, että älä vaan leikkaa siitä, älä, älä! Ja kaikki meni päin helvettiä. Toinen kirurgi vieressä mietti, että miten niin tosta ei saa leikata. Mähän leikkaan aina tosta."

Hyvä OYS - epäonnistumisista oppimisen edelläkävijä!

Kirja päättyy kysymykseen:
Nyt kun voimme tehdä ihan mitä tahansa, mitä aiomme tehdä?

Niinpä. Mitä aiomme tehdä?
En vielä tarkkaan tiedä omaa vastaustani tähän, mutta sen tiedän ainakin, että huomenna suuntaan kohti kirjastoa tekemään uusia löytöjä.