tiistai 20. maaliskuuta 2012

Run, Heli, Run!Muistan elävästi vuoden 1994. Olimme Kälviän koulujen välisissä yleisurheilukisoissa (yksi vuoden kohokohdista, oli sitten itse katsomossa tai lähtöviivalla). Minä en ollut mistään lahjakkaimmasta päästä, mutta kun kerran sai osallistua niin minähän menin. Jännitti ihan törkeesti.

Osallistuin 800 metrin juoksuun. Vatsaa väänsi ja olin meidän koulun ainoa juoksija tuossa lajissa. En ollut ennen osallistunut pidemmille matkoille. (Ja voi pojat kun tuo matka tuntuikin pitkältä!). Pyssy pamahti ja tyttöjoukko pinkaisi liikkeelle. 

Muistan kuin eilisen päivän kuinka meidän koulun 6. luokan poika juoksi KOKO MATKAN vierelläni ja kannusti: Hyvä Heli! Jaksat vielä! Juokse, juokse! Ja minähän juoksin. Juoksin niin lujaa, että viimeisellä sadalla metrillä ohitin vielä kaksi juoksijaa ja tulin toiseksi. En olisi IKINÄ USKONUT! Sain siis hopeamitalin! Ihan parasta! Muistan kuinka vielä viikkoja kisojen jälkeen kaverin kanssa juteltiin, että hopea onkin paljon nätimpi väri kuin kulta. Ja se voittaja olikin ihan oikea juoksija. Juossut kilpaa ennenkin.

Kuinka upea tunne olikaan saada mitali kaulaan. Voitin ne isompien koulujenkin tytöt, jotka kävivät kylän kisoissa viikottain. Ja kuinka hienolta tuntuikaan saada kannustusta joltain ei-niin-läheiseltä henkilöltä, ponnistella oman jaksamisen kynnyksellä, puhista ja puuskuttaa, taistella ja sinnitellä, tehdä jotain mihin ei itse uskonut kykenevänsä… mutta joku toinenpa uskoi. Halusin näyttää pojalle, että "kyllä perskuta vie olen kannustuksesi ja luottamuksesi arvoinen". 

Se oli niitä päiviä, mitä kolmosluokkalainen ei hevillä unohda. Maaliviivalle päästyäni oli pakko istua alas ja tasata hengitystä. Vierelläni kentän laidalla juossut kaveri taputti selkääni ja sanoi: ”Hyvä Heli, mahtava juoksu!” Vitsi, mikä päivä.

Uskon koko sydämestäni, että mikään muu ei kehitä, kasvata, motivoi ja innosta ihmistä yhtä paljon kuin vastuun saaminen, toisten luja usko omaan osaamiseen ja myös niiden piilevien taitojen ja voimavarojen esiin tuominen heikkoinakin hetkinä, kun oma usko meinaa loppua.

Luoja
Anna haluni aina olla suurempi kuin kykyni.
-Michelangelo-

0 kommenttia:

Lähetä kommentti